Reportage: Att planera sitt drömbröllop

Reportage: Att planera sitt drömbröllop

Kategori: Blogg, Inspiration

När man planerar ett bröllop, kan det vara en bra idé att göra en moodboard att utgå ifrån. Ta avstamp i en färgskala, en känsla att sträva efter och försök sedan hitta någonting som kontrasterar mot det du valt ut. Vi började vårt arbete med att skriva ned temat för vår fotografering: Vintageinspirerat Höstbröllop. Därefter kunde vi börja leta fram tygprover och välja en färgskala som vi tyckte signalerade höst, kärlek och värme – valet föll på vinrött, rosa, beige och guld. Vi fyllde på vår moodboard genom att försöka sätta ord på vad vi ville att fotograferingen skulle signalera. Avskalad romantik, rustik färgintensitet, mjuk värme, industriellt råhet, gammalt och nött…

För många är inbjudningskorten av mycket stor vikt – förutom detaljer kring var och när bröllopet hålls berättar de om bröllopets tema, stil ochformalitet. Det ska kännas speciellt att få en bröllopsinbjudan i handen! Genom att låta ditt tema synas redan på inbjudan skapar du en råd tråd redan här.

När man ska bjuda in till ett vintage- och DIY-bröllop är det ju särskilt roligt om man har skapat sin inbjudan själv. Vi använde vanliga, lite tjockare papper som vi färgade genom att lägga pappersarken i ett te- & kaffe-bad. Kaffe ger mer färg än te – välj det ni tycker ger snyggast färg! Därefter skrynklade vi pappren något och lät dem torka. Vi gjorde även kuverten själva genom att använda ett färdigt kuvert som vi sprätte upp och lade som mall att klippa efter på det färgade pappret. Är du inte skicklig på att teckna eller illustrera finns det en uppsjö med sidor online där du har tillgång till gratis illustrationer som passar vintage-temat. Var bara noga med att se så att det står tydligt på sidan att det är fri användarrätt av illustrationerna.

Det finns massor av ställen där du kan få tag i en äkta vintageklänning även om det kan vara lite klurigt att veta vart man ska börja leta någonstans. Lokala secondhandbutiker, webshopper, etsy och ebay är bara ett urval av ställen där man kan göra riktiga fynd! Var noga med att granska klänningen innan du köper, det är inte ovanligt några enstaka skönhetsfel på riktigt gamla klänningar och du bör vara medveten om det innan du lägger din nya brudklänning i varukorgen.

Vi fann får ljuvliga, avskalade klänning hos Märta My Dear John som hyr ut klänningar från sitt hem i Malmö. Märta var lyhörd till vad vi efterfrågade och när vi väl funnit den perfekta klänningen fick den vara utgångspunkten till hela brudens outfit – en rak, romantisk vintagekänning i vacker brodyr, perfekt skuren under bysten! Vi valde att placera ett vackert skärp i rosa sammet prytt av ett spänne i midjan för att bryta av och addera färg till looken.

Som i så många andra fall är det detaljerna som gör att din outfit blir någonting alldeles extra. Att använda ärvda smycken är ett perfekt sätt att skapa äkthetskänsla – fråga din mormor, din farmor eller kanske någon annan i din närhet som kan ha vackra saker i sina gömmor. Även när det kommer till smycken kan du göra ordentliga fynd både i fysiska secondhand-butiker och online. Du skapar enkelt en hårdekoration av spets, gamla halsband och hårklämmor – använd fantasin och du får någonting unikt som passar dig och din personlighet.  Varje sak har inte sin plats i det här fallet och en hårdekoration kan utgöras av en mängd olika saker! Finkamma kedjornas associaravdelningar och tänk utanför ramarna!

Att hitta kläder till brudgummen är minst lika viktigt och det går att göra massor med fynd i secondhand-butiker även till mannen. Flugor, slipsar, västar och kavajer men också detaljer som manschettknappar och fickur finns att finna för i stort sett inga pengar alls!

Du kan även göra unika vintage-fynd till brudföljet eller varför inte leta upp ett gammalt fickur att ge bort i morgongåva till din nyblivna make? Det blir en vacker gåva som passar perfekt till temat! Vår brudgum ikläddes en secondhand-fyndad väst, färgstarka byxor som går att hitta på de flesta kedjor och en stilren vit skjorta. Vi adderade ytterligare lite färg och textur genom att välja en vinröd sammetsfluga och ett par utstickande strumpor.

I brudbuketten har du chansen att ta ut svängarna ordentligt och verkligen höja ditt tema ytterligare ett snäpp – genom att välja ett udda antal favoriter från blomsteraffären och sedan blanda upp med fynd från trädgården eller vägkanten skapar du en läcker och annorlunda bukett som verkligen sätter stilen. Vi knöt ett linnetyg med råa kanter runt stjälkarna och fäste ett grovt snöre ovanpå för att hålla ihop temat.

Vi är två fotografer med stor kärlek för det estetiska. Vi tar bilder med mycket fokus på känslor och med er historia som utgångspunkt. När våra vägar möttes av en slump och vi efter olika inspirationsfotograferingar insåg att vi är ett väldigt bra team ihop bestämde vi oss för att inte bara erbjuda bröllop var för sig – utan även ihop. Med två fotografer får man en ännu mer heltäckande fotografering. Ni får flera vinklar, situationer och minnen. Vi kan vara på två ställen samtidigt och på så vis riskerar man inte att missa något.Dessutom är vi ett härligt team att ha nära sig på sin stora dag! Vi vill berätta er historia.. Hur ser er kärlek ut?

Text: Mathilda på Sweet Colorful Photography
Bilder & Styling: Josefin Johnsson Fotografi & Sweet Colorful Photography

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] syns mitt och Mathildas (Sweet colorful photography) gemensamma inspirationsreportage på ditt bröllop! (tryck på länk) Kika gärna in och läs om olika tips för hur man kan skapa sitt vintage […]

Lämna en kommentar