Inspiration – Tjolöholms Slott

Inspiration – Tjolöholms Slott

Kategori: Inspiration

En kall dag i början av maj fick jag äran att få en guidad tur på ståtliga Tjolöholms Slott utanför Kungsbacka. På deras hemsida hade jag läst att prästen Gustaf Ankar sade ”Det var som att träda in i en sagovärld, så fullständigt olikt allt annat jag dittills skådat” om sitt första möte med Tjolöholm – och efter mitt besök där så förstår jag vad han menar.

Tjolöholm och dess närområde består först och främst av mycket mer än ett slott. Förutom en slående havsutsikt finns där även en egen liten stugby, en kyrka och en storstuga. Och det var just i storstugan min rundtur började. Storstugan, som rymmer upp till 60 gäster, lämpar sig utmärkt till bröllopsmottagning eller dagen-efter-brunch för de som vill ha sin mottagning på slottet. En enligt mig, perfekt miljö för brudparet som söker en lantlig och romantisk miljö i naturtoner.

Ovanför matsalsrummet finns det ett mysigt sovrum för brudparet när de vill tacka för sig efter mottagningen.
Husfrun och bröllopskoordinatorn Maria som visade mig runt förklarade att grundtanken med att gifta sig på Tjolöholm innebär att man får ett helhetskoncept. Allt finns nämligen på plats: stugby för gästerna, slott eller storstuga att ha sin mottagning i, vacker miljö med havsutsikt för utomhusvigslar, och till och med kyrka för dem som vill ha en kyrklig vigsel. Och mycket riktigt, bara ett stenkast från storstugan ligger det en stenbyggd och ståtlig liten kyrka välplacerad på en kulle med utsikt över havet.
Och nedanför kyrkan ligger stugbyn där gästerna kan bo.
Inredningen i stugorna är modern och fräsch samtidigt som gamla och välbevarade detaljer får vara kvar och skapa stämning.
 Personligen gillar jag dimmiga dagar, och den här dagen var just en sådan. När vi gick från stugbyn och närmade oss slottet som kom fram ur dimman slog det mig vilken pampig byggnad det är – och hur annorlunda det ser ut jämfört med slott jag tidigare besökt. Tjolöholms slott är ett modernt jugendslott som trots den elisabetanska fasaden har en tydlig jugendstil med böljande linjer och växtmotiv som sedan återfinns som en röd tråd i hela slottet. På baksidan finns en gigantisk trädgård med fantastisk havsutsikt – en passande plats för välkomstskålen kan jag tänka mig.
Jag får veta att slottet byggdes för att ha fester i – och det märks. Inte bara för att rummen är ståtliga och håller en hantverksmässigt hög kvalité, utan också för att allt är välplanerat och organiserat. Köket är stort och ligger i anknytning till det stora matsalsrummet och Maria berättar för mig att när det är bröllop här så klär sig all serveringspersonal i svarta långklänningar med vita förkläden, precis som de hade förr.
     Ett av alla (det känns som flera hundra!) rummen i slottet sticker ut extra. Det är inrett i morisk stil med väggar gjorda i stuck och här kan man självklart också välja att ha sin fest och mottagning.
Vartenda rum i slottet är unikt så vill man ha sin porträttfotografering i slottsmiljö finns det många alternativ att välja mellan. Och är man orolig att barnen på festen ska ha tråkigt finns det ett stort rum med TV och madrasser där de kan få leka, se på film och somna i lugn och ro.
  Maria berättar för mig att om man väljer att ha sitt bröllop på Tjolöholms Slott så hjälper hon brudparet med allt inför deras planering. Hon menar att hennes uppgift som bröllopskoordinator är att hjälpa brudparet att få ut det bästa möjliga av dagen och att vägleda dem. Sen om man har sin vigsel vid havet, i trädgården, i kyrkan eller någon annanstans är upp till brudparet. Kanske har man bröllop i dagarna tre och låter gästerna sova över och har mottagning på slottet och brunch dagen efter i storstugan. Hur eller vad man än väljer så ingår konsultation med bröllopskoordinatorn i kuvertpriset.
Jag vill tacka Maria för att jag fick komma till Tjolöholms Slott och låta min kamera gå loss. Jag hoppas att ni, precis som jag, tycker det är roligt när jag får möjlighet att tipsa om nya platser, nyheter och miljöer.

Sitter du på fler tips om vart man kan ha bröllop eller har något annat bröllopsrelaterat du vill berätta om så vet ni vart ni hittar mig (ja, på support@dittbrollop.se såklart). Kram på er! //Lina

Plats:

Fjärås, Halland,