Amanda & Ola, Fjälkinge

Amanda & Ola, Fjälkinge

Kategori: Riktiga Bröllop


Bröllopsfotograf: Frida Iveskär

Bruden berättar:

Ola friade till mig när vi var på semester i Grekland sommaren 2012. Han hade planerat allt så fint och romantiskt och jag anade ingenting! Vi var över på ön Kefalonia i två dagar, och där finns en mini liten stenstrand som är ett av mina absoluta favorit ställen i världen. Där precis vid vattnet gick han ner på knä och frågade om jag ville leva resten av mitt liv med honom. Jag blev så överrumplad och lycklig att han efter en stund fick fråga vad jag svarade!

Sedan började ett år av bröllopsplaner. Vi satte oss direkt när vi kom hem och skrev en provisorisk gästlista och diskuterade såklart budget och vad som var viktigast för oss. Vi ville båda att det skulle bli en stor fest, med alla nära och kära, där vi hade möjlighet att bjuda på allt. Maten skulle ha anknytning till trakten, och vi ville anlita lokala företag. Det var även viktigt att vigseln i kyrkan skulle kännas personlig och intim med mycket musik. Vi har båda arbetat med service och människor i många år och hade därför turen att ha mycket bra kontakter och hjälp.

Planeringens intensitet har gått i vågor. Vi ville skriva mycket om alla gäster i det häfte som sedan låg vid varje gästs plats, och det kan jag ju rekommendera att man börjar i tid med! Mycket kan man göra i förväg, men det blir väldigt mycket sista månaden.
Jag tittade på väldigt mycket inspirationsbilder på nätet, instagram är väldigt bra. Sedan fotade jag allt jag kom över som jag gillade, man tror man ska komma ihåg, men sedan blir det så mycket att vissa idéer försvinner. Då är det bra att ha dokumenterat. Jag hade även en anteckningsbok med saker att göra, komma ihåg, boka, tips och idéer… Sätt en färgkod redan när ni skickar ut inbjudningarna, så att allting har en röd tråd genom hela bröllopet. Vi hade turen att ha vår kära vän och grafiska formgivare Yvonne Flügel till hjälp med alla inbjudningar, bröllopsprogram etc. Så roligt och lyxigt att få sitt eget monogram!

Dagen innan bröllopet var vi i lokalen och fixade det sista. Vår bröllopsmiddag och fest hölls i en bygdegård som delvis är väldigt charmig med takbjälkar och gamla spröjsade fönster, men där delar så som toaletterna och entrén inte är lika roliga. Ett tips är att tänka på detaljerna och göra dagen till er egen. Personliga detaljer är alltid trevligt. I entrén hade vi en vägg med citat och utdrag ur verser eller låttexter som jag målat med akvarell, vi hade vita lakan knutna över alla stolar i lokalen, mycket blommor, tyllgardiner draperade över ståbord och toaletterna hade blommor, doftljus, tvål, handkräm, hårspray och tuggummi för att skapa en mysigare miljö.

Kvällen innan bröllopet var Ola med sin bestman och en kompis, åt trerätters och drack champagne. Jag, min tärna, syster och väninna åt pizza och drack champagne i sängen på Bykrogen i Österslöv (som även ordnade med all vår mat). Fantastiskt mysigt, mycket skratt och perfekt uppladdning för dagen.

Bröllopsdagen startade med det bästa tänkbara; hotellfrukost, och sedan mot frisören för att bara bli ompysslad. Hår, makeup, lunch och en del skumpa blev det! Våra tre brudnäbbar, min tärna, syster och toastmadame, mamma och svärmor ville också bli fina, så vi ockuperade salongen. Senare, i bilen på väg mot kyrkan fick jag min finaste bröllopspresent. Min tärna tog upp en liten ask med en vintage guldring med en safir, hon ville ge mig något blått. Det blev väldigt känslosamt.
Jag mötte upp min far utanför kyrkan, Ola stod redan längst fram och väntade på oss. Pappa som varit nervig sista två veckorna blev plötsligt helt lugn när mina nerver började spela mig ett spratt. Mina två systerdöttrar och min svärdotter stod förberedda och på helspänn inför uppgiften som brudnäbbar, och var så söta när de gick in först av alla och strödde rosblad i kyrkogången! Efter dem gick min tärna. Sedan startade brudmarschen.
Vi har pratat mycket om kyrkan i efterhand. Det var en sådan underbar glädjekänsla! Vigseln var personlig, och Love Melander sjöng så vackert.

Efter kyrkan fick jag och Ola en timme ensamma när Frida Iveskär fotograferade oss. Jag är glad att vi valde att fotas efter kyrkan. Det känns som om glädjen och kärleken syns igenom bilderna. Frida är ju en fantastisk fotograf! Hon lyckas fånga ögonblicken och känslan. Enkelt, kärleksfullt och ändå säger hennes bilder så mycket.

Sedan bar det av mot festen! Mingel, fina tal, sång, mycket känslor, god mat och dryck. Jag minns att någon gång under kvällens mitt tittade vi ut över festen och försökte spara ögonblicket. När alla man tycker om är samlade, sitter och har trevligt och ljudnivån är hög. Så härligt!
Istället för bröllopstårta valde vi att ha gräddbullar från Gräddbullerian med vitchoklad, passionsfrukt och guldströssel. På toppen av fatet var det en ensam gräddbulle med brudparet från Olas mormor och morfars bröllop.
Efter brudvals och att vi blivit överraskade med rislyktor var det dags för klädbyte för min del. Jag gick in i köket och fick där hjälp av min tärna att knäppa av kjolen på min brudklänning. Under kjolen fortsatte spetslivet ner till en kort fodralklänning. Sedan dansade jag ut på golvet, och festen fortsatte natten lång…”

Brudens klädsel: Brudklänning: Amanda: klänning uppsydd hos Ann Lis klädmakeri efter egen design / Skor  Marlene Birger / Brudgummens kläder moking från Tiger (Cerrutti kvalitet) / Skjorta & Fluga Eton / Manschettknappar Paul Smith/ Skor Filippa K /Frisör Emma Nilsson Myran & Malkolm Kristianstad / Makeup Sara Persson Myran & Malkolm Kristianstad /Ringar och örhängen Guldsmed Björn Nilsson Kristianstad / Brudbukett Heidi Mikkonen.

Plats:

Fjälkinge, Skåne, Sverige

2 Kommentarer

 1. Sara skriver:

  Åh vilket vackert bröllop och vilken klänning! Ingen chans att den är till salu nu? :) Älskar den, precis en sådan jag också skulle vilja ha!

 2. Sandra skriver:

  Hej!

  Otroligt fint bröllop och vilket fint par:)
  Arfrån kommer de söta näbbklänningarna ifrån?

  Sandra

Lämna en kommentar